Śnieżne donaty z czekoladą, budyniem i kiwi

Śnieżne donaty z czekoladą, budyniem i kiwi

Tłusty czwartek w tym roku zapamietam szczególnie.

Pierwszy raz usmażyłam sama pączki - donaty.

Są świetne, takie mniam!:)

 Przepis ujrzany TUTAJ.

 

Składniki:

630g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g drobniutko pokrojonej czekolady
160g cukru
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
jajko
300ml mleka
1/2 aromatu waniliowego
2 kiwi (jeżeli ma starczyć na wszystkie donaty to zdecydowanie więcej)
gotowy budyń waniliowy (opakowanie budyniu w proszku + 300ml mleka+ 2 łyżki cukru)
cukier puder do oprószenia

 

Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.

Roztopione masło połącz z mlekiem i jajkiem i aromatem.

Wlej je do mąki i zagnieć ciasto, podsypując je mąką.

Na końcu wsyp pokrojoną czekoladę i jeszcze raz zagnieć.

 

Rozgrzej mocno olej do smażenia.

 

Na stolnicy rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki i nakrętki od butelki wytnij donaty.

Smaż je w głębokim oleju z obu stron.

 

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejsz jedynie ilość mleka.

Ostudź.

Wystudzonym budyniem udekoruj donaty, ozdób plasterkiem kiwi i oprósz cukrem pudrem.

Otrzymałam około 40 Donatów, 

jednak dokładnie nie wiem bo nie umiem policzyć ile znikło zanim zaczęłam liczyć.

 

Tłusty czwartek

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka