Śmietankowe ciasto ze śliwkami

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

Śliwki to owoce bardzo kobiece

(jak figi zresztą).

Lubię je gdy są bardzo dojrzałe,

wtedy na raz mogę zjeść nawet do 10 sztuk.

Uwiebiam też ciasta z nimi, są wilgotne i obłędnie pachnące!

Przedstawiam Wam przepis od Dorotus.

 

Składniki:

    200 g masła
  

  125 ml (pół szklanki) mleka
 

   1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,

w temperaturze pokojowej
   

2 jajka, w temperaturze pokojowej
   

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  

  2,5 szklanki mąki pszennej
 

   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   

pół łyżeczki sody oczyszczonej
   

2 łyżeczki pasty z wanilii

lub ziarenka z 1 laski wanilii  

700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych

 

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Masło i mleko podgrzewaj w garnuszku, do rozpuszczenia się masła.

Lekko przestudź

(pozostaw ciepłe).

W naczyniu roztrzep jajka, dodaj kwaśną śmietanę, cukier,

pastę z wanilii, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.

Dodawaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę,

w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.

Przelej ciasto, wyrównaj.

Na górze delikatnie poukładaj odpestkowane śliwki,

rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.

Piecz w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej,

do tzw. suchego patyczka.

Wystudź.Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka