Słodkie bułki z suszoną żurawiną

Słodkie bułki z suszoną żurawiną

W weekend nie mogłam się na niczym skupić więc

spędziłam trochę czasu kuchni.

 

Bardzo się z tego cieszę, gdyż mogłam wypróbować przepis Blue spoon

na fantastyczne słodziutkie bułeczki.

(u Blue spoon bułeczki z rodzynkami)

 

 

 

Składniki:

 1 szklanka wody (letniej) 

1 opakowanie drożdży instant

1 jajko 

1 szklanka płatków owsianych górskich

3 i 1/2 szklanki mąki

2/3  szklanki miodu

 3 łyżki oleju 

2 łyżeczki cynamonu

1 szklanka suszonej żurawiny

 

 

 

Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.

Po tym czasie wlej je do miski,

dodaj jajko, miód, olej i dobrze wymieszaj.

 

Dodaj 3 szklanki mąki, cynamon, płatki owsiane

i miksuj przez kilka minut.

 

Dodaj 1/2 szklanki mąki i żurawinę.

Zagniataj ciasto przez około 10 minut

(jeżeli ciasto będzie kleiło się do rąk, możesz podsypać mąką).

Z powstałego ciasta uformuj kulę, umieść ją w misce i przykryj ściereczką.

Zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 2 godziny.

 

Po tym czasie uderz pięścią w ciasto,

aby je odgazować i wyrabiaj przez około minutę,

a następnie odstaw na 10 minut aby odpoczęło.

 

Ciasto przenieś na stolnicę, utwórz z niego długi rulon

i podziel go na 16 części.

Z każdej części ciasta wyrób kulkę – tak jak na zwykłe bułki

(naciągając ciasto „pod spód”).

Bułki ułóż obok siebie w formie do ciasta (wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową),

przykryj i zostaw na 1 godzinę do drugiego wyrośnięcia.

 

Piekarnik nagrzej do 200 o

przed włożeniem bułek posmaruj je rozpuszczonym masłem lub mlekiem

i piecz około 20 minut

(u mnie były gotowe dopiero po 35 minutach)

 

 

 

Słodkie bułki z suszoną żurawiną

 

 

Słodkie bułki z suszoną żurawiną

 

Słodkie bułki z suszoną żurawiną

 

 

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz