Śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym

Śledzie w sosie śmietanowo - musztardowym

Uwielbiam śledzie w różnych sosach, szczególnie Lisnera,

jednak nie są one zbyt tanie.

Postanowiłam więc przygotować je sama w domu.

Sugerowałam się przepisem z networkedblogs.com ,

jednak chyba zbyt krótko moczyłam te śledzie,

bo sos stał się jedynie bladym dodatkiem

do śledzi który swoim aromatem pokonały wszystko.

Proponuję, więc długo moczyć śledzie,

aby sól i ich aromat stały się mniej intensywne.

 

 

Składniki:

1/2 kg solonych filetów śledziowych - matjasów
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 12%
4 łyżki majonezu
4 łyżki musztardy ziarnistej np. francuskiej
 1 łyżka ostrej musztardy dijon

 


Śledzie wymocz w zimnej wodzie aż do utraty słonego posmaku - zmieniaj 2 lub 3 razy wodę.

Trwa do kilka godzin, śledzie możesz zostawić do wymoczenia na całą noc

(ja proponuję nawet na dzień i noc).

Odsączone sledzie, każdy z osobna pokrój na 3 części.

Składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą,

a potem dokładnie wmieszaj w niego śledzie.

 

Muszą odstać w lodówce około 2 dób.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka