Sezamki

Sezamki

Kilka dni temu ujrzałam je w naszej kuchni

a wczoraj postanowiłam, że pojawią się one też

w mojej kuchni:)

 

Sezamki są pyszne!

Lepiące, sezamowe i jest ich za mało:P

Polecam!

 

 

Składniki:

 

150 g cukru

100 g ziaren sezamu

łyżka soku z cytryny

łyżka wody

 

 

 

 

Cukier wsyp do garnka, dodaj do niego wode i sok z cytryny.

Gotuj na średnim ogniu

do momentu w którym cukier się skarmelizuje.

(co pewien czas możesz zebrać cukier ze ścianek garnka,

ale pod żadnym pozorem energicznie nie mieszaj

ponieważ zrobią się twarde bryły.)

Gdy powstanie piekny brązowy płyn,

zdejmij garnek z ognia i szybko wsyp sezam.

Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie ziarna

były sklejone.

Wylej mase na blachę wyłożoną

papierem do pieczenia,

na górę położ taki sam kawałek papieru

i wałkiem rozwałkuj na

placek grubości 5 mm.

 

Zdejmij górny papier

(ja mogłam to zrobic dopiero po 5 minutach)

nożem potnij placek na kawałki

(wystarczy zrobić głębokie nacięcia

a jak sezamki zastygną wystarczy je lekko zgiąć

i złamią się w miejscach nacięć).

Trzeba robić to bardzo szybko ponieważ karmel szybko zastyga.

Zostaw do wystygnięcia na 2-3 godziny.

Po tym czasie wystarczy już tylko połamać sezamki.

 

sezamki

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz