Serowo - bananowe ciasto weekendowe. Bez glutenu, bez pieczenia.

Serowo - bananowe ciasto weekendowe. Bez glutenu, bez pieczenia.

Ufff...jak dobrze, że ten tydzień po urlopie był krótki.

Jeszcze piąteczek i (mam nadzieję, że Wy też) będę odpoczywać!

Dziś kolacja u mamusi ;),

jutro zakupy ciuchowe i rowery

a w niedzielę spotkanie z przyjaciółmi i joga <3

 

 

Ooo rozpisałam się a miał być przepis.

Pokochacie to ciasto!

Dla wszystkich łasuchów na weekend.

 

Składniki na tortownicę 20cm:

(mój przepis)

 

 

2 szklanki daktyli

100g mąki migdałowej

2 łyżki kakao

1/5 szklanki wody z daktyli
(uważaj by masa nie była ani za sucha ani za mokra)


+

ricotta 250g

2 łyżki masła orzechowego

3 duże banany

sok z cytryny
+

puszka schłodzonego mleka kokosowego

łyżka soku z cytryny

 

 

 

Daktyle mocz we wrzątku około 15 minut.

Po tym czasie zmiksuj je z mąką migdałową, kakao i wodą.

Tortownicę wyłóż folią spożywczą i wyłóż (równomiernie) na nią powstałą masę.

Wstaw do lodówki aby się schłodziła.

 

Ricottę zmiksuj z masłem orzechowym.

Banany pokrój i połowę wyłóż na spodzie daktylowym,

skrop je delikatnie cytryną i wyłóż masę serową na banany.

Resztę banana wyłóż na masę serową, skrop cytryną.

 

Wyjmij stałą część mleka z puszki zmiksuj z łyżką soku z cytryny

i wyłóż na banany.

 

Wstaw ciasto do lodówki na minimu 3 godziny.

 

 

 

 

 

 

 

 serowo - bananowe ciasto

 

serowo - bananowe ciasto

 

Kuchnia, Strona Główna

16 komentarzy

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka