Serowe paluchy z pesto

Serowe paluchy z pesto

Przez kilka dni była u nas mama i mój Brat,

żeby im czymś zaskoczyć zrobiłam właśnie te paluchy.

Znikły bardzooo szybko,

a że podałam je z czystym czerwonym barszczem wszyscy mieli pełne brzuszki:)

Uważam, że nadają się także jako imprezowa przekąska.

 

Składniki:

 

2 szklanki mąki pszennej typ 500
15 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
 
ok 100 gram parmezanu lub innego twardego sera żółtego
4-5 łyżeczek pesto 

 

 


Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem, wraz z oliwą i solą dodaj do mąki i wyrób ciasto, które następnie pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

W międzyczasie na najmniejszych oczkach tarki zetrzyj ser.

 

Gdy ciasto wyrośnie (u mnie słabo mu poszło;) rozwałkowuj je na kształt prostokąta o grubości ok 3 mm (trzeba podsypać mąką, żeby się nie przykleiło)

a następnie

posmaruj prostokąt pesto, zostaw ok 2cm dłuższych boków, aby później mogły się skleić.
Następnie posyp startym serem, ciasto złóż na pół, wzdłuż dłuższego boku.
Tak złożone ciasto znów rozwałkowuj, po czym pokrój w 3-4 centymetrowe paski, które zwiń w ruloniki i ułóż na papierze do pieczenia.

Paluchy piecz w temperaturze 190 stopni ok 20 minut,
jeśli się nie zarumienią możesz zostawić na kolejne pięć, lub włączyć termoobieg i doglądać dość często, żeby się nie spiekły.
 
 
 
Przepis podejrzany tutaj
Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz