Seromakowiec z polewą

Seromakowiec z polewą

Sernik zawsze budzi mój strach.

Zawsze moj strach mi podpowiada,

że coś z tym sernikiem będzie nie tak,

a potem...okazuje się, że jest pysznie!

Przepis bloga Kwestia smaku.

Moją polewą był domowy dżem śliwkowy,

a w drugiej wersji domowy dżem winogronowy

(nie były to gęste dżemy, miały bardziej płynną, przejżystą konsystencję,

ale jednak zwartą ;)

Dodatkowo mój seromakowiec nie ma spodu!

 

 

Składniki:

 

Część makowa

450 g gotowej masy makowej z bakaliami
(bezglutenowa jest Helio)

250 g zmielonego twarogu

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

2 jajka

100 g ciemnej deserowej lub gorzkiej czekolady
(u mnie Goplana)

Część serowa

500 g zmielonego twarogu

250 g mascarpone

1/3 szklanka ksylitolu

1 budyń śmietankowy (bezglutenowy)

1 cukier wanilinowy (bezglutenowy)

1 jajko + 1 żółtko


Polewa
100-150g dżemu malinowego/winogronowego bez pestek lub śliwkowego

 

 

 

     Część makowa

Wymieszaj lub zmiksuj masę makową z twarogiem, mąką ziemniaczaną,

kakao, następnie wymieszaj z jajkiem.

Dodaj drobno posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia,

zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Masę wyłóż na dno tortownicy i piecz przez 25 minut.

 

Masa serowa

 

Wymieszaj lub zmiksuj twaróg z mascarpone, ksylitolem, budyniem (proszkiem) i wanilią.

Dodaj jajko, żółtko i znów wymieszaj.

Wyłóż na masę makową i piecz przez około 25 minut, do ścięcia się masy.

 

Gdy ciasto wystygnie wyłóż na wierzch dżem (bez pestek)!

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka