Sernikobrownies z malinami

Sernikobrownies z malinami

Mój Brat przyniósł ostatnio od mojej mamy specjalnie dla mnie pudełeczko malin.

Podjadaliśmy je troszkę, ale tak naprawdę szukałam wyjątkowego ciasta z malinami i znalazłam.

Sernikobrownies z malinami!

Zajęło jedne z 1 miejsc w mojej hierarchii ciastowej.

Pyszne, malinowo-czekoladowo-serowe, najlepsze z danej kategorii!

Minimalnie zmieniony przepis.

 

 

 

Składniki:

 

200 g gorzkiej czekolady


200 g masła


250 g cukru pudru (400 g to zdecydowanie za dużo!)


5 jajek


110 g mąki


400 g sera kremowego, użyłam delikatnego Presidenta


cukier waniliowy
150 g świeżych malin (mogą być mrożone)

 


Piekarnik nastaw na 170 o  C
Blaszkę 20x30 cm wysmaruj masłem - boki i wyłóż papierem- spód.


(ja użyłam tortownicy - 24cm)

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.


Masło i 150 g cukru pudru zmiksuj na gładką masę.

Następnie dodaj 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.


Wlej roztopioną czekoladę i dalej miksuj.

Następnie dodaj mąkę.


3/4 mikstury wlej do blaszki.

 

 

 

W drugiej misce utrzyj ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy.

Masa powina mieć gładką konsystencję.


Wylać masę serową na masę czekoladową.


Na wierzch wyłóż resztę masy czekoladowej

(będzie gęstrza od masy serowej dlatego trzeba poświęcić temu więcej czasu i uwagi)

i ułóż maliny.


Piec 50- 60 minut .

 

SMACZNEGO!

 

 

 

sernikobrownies

 

Źródło: przepis Liski z Cin Cin, która skorzystała z przepisu Nigelli!

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz