Sernik z brzoskwiniami na bananowym spodzie

Sernik z brzoskwiniami na bananowym spodzie

Sernik delikatny z pyszną chrupiącą czekoladą na wierzchu :)

Przepis podpatrzyłam u Doroty

(lekko zmodyfikowany).

To mój pierwszy prawdziwy sernik

a skoro mi wyszedł tzn, że jest prosty w wykonaniu.

Jak każdy przepis wymaga zaangażowania,

a przy odrobinie miłości zdziałacie cuda:)

 

 

Składniki:

 

ciasto:

20 dag mąki

1 dojrzały banan

50g masła

2 łyżki cukru

 

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego mielonego

(np z wiaderka)

5 jaj

3/4 szkl cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżki maki pszennej

2 łyżki roztopionego masła

 

+

4 duże połówki brzoskwiń z syropu


3/4 gorzkiej czekolady na polewę

 

 

Banana rozgnieć widelcem

– wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć,

wylep nimi spód blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia

i schładzaj 30 minut w lodówce.

 



Jajka z cukrem ubij na puszysty kogel-mogel.

Dodaj ser, pozostałe składniki i miksuj na bardzo wolnych obrotach

do momentu aż masa będzie jednolita.

Masę serową delikatnie wylej na spód bananowy,

na wierzchu ułóż brzoskwinie pokrojone w kawałki.

Sernik piecz około 60 minut w 180o C

Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Zimny sernik polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

 

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz