Sernik jaglany z suszoną żurawiną i figami | Wegański, bez glutenu, bez pieczenia

Sernik jaglany z suszoną żurawiną i figami | Wegański, bez glutenu, bez pieczenia

Fantastyczny serniczek jaglany!

Teściowie zadowoleni a my z Mężem osłodzeni!

 

Składniki:

 

100 g kaszy jaglanej, około 400 ml mleka kokosowego

70 g mąki kokosowej

4 łyżki organicznego nierafinowanego oleju kokosowego

3-4 łyżki miodu albo syropu z daktyli

50 g suszonej żurawiny

kilka suszonych fig

opcjonalnie: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

 

 



   Ugotuj kaszę jaglaną:

przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka,

zalej mlekiem kokosowym w proporcji jedna część kaszy na trzy części mleka.

Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 12-15 minut.

W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej gorącej wody (z czajnika).

Odstaw do ostygnięcia.



 Zmiksuj kaszę z olejem kokosowym i słodzidłem (np. syropem z daktyli lub miodem albo innym słodzikiem, którego używasz).

 Wymieszaj zmiksowaną kaszę z mąką kokosową tak, by składniki idealnie się połączyły.

Dodaj przyprawy i wymieszaj.

 Dodaj żurawinę, wgnieć je w ciasto, po czym przełóż masę do formy

(np. silikonowa o średnicy 17 cm), wyrównaj i starannie ugnieć.

 Figi przekrój na połówki albo pokrój na małe kawałki i powciskaj w masę

– całkiem albo tak, żeby część była widoczna od góry.

 Wstaw sernik do lodówki na noc.

Gotowy placek możesz posypać wiórkami kokosowymi albo zostawić bez dodatków.

Sernik jest zwarty, nie kruszy się, można kroić go w dowolny sposób,

np. w paski  albo w tradycyjne trójkątne porcje.

Możesz przechowywać je w lodówce do 7 dni.

 

 

Przepis podpatrzony TU

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka