Scones

Scones

 

To moja propozycja śniadaniowa.

Jeżeli jeszcze nie jadłyście to macie szansę posmakować tych szybkich, chrupiących bułeczek:)

 

Podejrzałam je tu .

 

 

Składniki :

375 g mąki 
(jeżeli masz mąkę samorosnącą - self-rising flour, to pomiń dodawanie sody i proszku do pieczenia)
11/łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka cukru pudru
ćwierć łyżeczki soli
30 g masła
180 ml mleka +1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
125 ml wody ( u mnie poszło 100 ml)

 

Kwadratową formę o boku 118-20 cm posmaruj masłem.

Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.

Przesiej tą mieszankę razem z cukrem i sola do dużej miski.

Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z sypkimi składnikami.

Następnie wlej mleko i dolewaj po trochu wodę, żywając noża wymieszaj mleko i wodę z pozostałymi składnikami

- aż do powstania miękkiego, lepkiego ciasta.

Nie musisz zużyc całej wody.

 

Ciasto wyłóż na umączony blat i szybko zagnieć - powinno być gładkie.

Rozpłaszcz je równomiernie dłońmi na placek o grubości 2 cm.

Nożem zanurzonym wcześniej w mące pokrój placek na 16 jednakowych części.

(u mnie wyszło 12 części)

Ułożyć je blisko siebie w przygotowanej formie i posmaruj mlekiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 15 minut. 

( ja chyba mam dośc słaby piekarnik, gdyż u mnie piekły sie około do 30 minu)

Upieczone bułeczki wyłóż na kratkę, żeby odparowały.

 

Podawaj gorące, z ulubionym dodatkiem

( ja z serkiem topionym salami a mój Mąż z dżemem)

 

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz