Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".

Sałatka jest bardzo sycąca!

Nadaje się nawet na obiad!

 

 

 

 

Składniki:

 

2 duże jajka

2 łyżki stołowe oliwy extra vergine

2-3 łyżki octu balsamicznego i trochę do polania

1/2 obranego i zmiażdzonego ząbka czosnku

1/4 łyżeczki musztardy Dijon

sól, świerzo mielony czarny pieprz

200g białej fasoli z puszki, opłukanej i osuszonej

1 łodyga selera naciowego, pokorojona w plastry

1/4 główki sałaty rzymkiej, rozerwanej na kawałki

(ja dałam lodową)

20g rukoli

75g pokrojonych w plasterki rzodkiewek

80 - 100 g tuńczyka w puszce w sosie własnym

 

 

 

Włóż jajka do rondla z gotującą się wodą, doprowadź do wrzenia,

gotuj na półmiękko 7 minut, a następnie wyjmij i opłucz

je pod zimną bierzącą wodą.

Obierz i przekrój na pół.

 

W tym czasie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek i musztardę

z połową łyżeczki wody, dopraw soląi pieprzem.

Można też wlać do słoika i potrząsnąć nim aż do uzyskania sosu

o konsystencji emulsji.

Fasolkę wymieszaj z dressingiem, dodaj seler, sałatę, rukolę i rzodkiewki.

Wyłóż sałatkę na dwa talerze, na wierzchu ułóż tuńczyka i połówki jajka.

Skrop odrobiną octu balsamicznego i podawaj!

 

 

Smacznego!

 

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

 

Porcja 260 kcal

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz