Sałatka z pieczonymi, ziemniakami

Sałatka z pieczonymi, ziemniakami

 

Lubię sałatki, ale nie umiem się przełamać

aby je jeść bez sosów, majonezu, itd.

Jednak ta sałatka smakuje mi i bez nich.

Polecam!

 

 

 

Składniki na 5 porcji:

kilogram ziemniaków

(najlepiej młodych) 

sałata

 puszka kukurydzy
 
 pęczek rzodkiewek
 
 papryka czerwona

  5 pomidorów
 
 odrobina oleju
 
 przyprawa do ziemniaków, papryka w proszku






 
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki,
a większe ziemniaki na ósemki.
Wrzuć do miski, skrop olejem i wymieszaj dokładnie z przyprawami.
Przykryj folią aluminiową (może być talerz).
Odstaw na całą noc (ostatecznie na 2-3 godziny).
Następnego dnia ułóż je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i piec około 40 minut w 180 o - powinny mieć chrupiącą skórkę.

Wyjmij je i poczekaj aż ostygną.
W tym czasie zajmij sie reszta warzyw.
Sałatę umyj i porwij na małe kawałki,
kukurydzę odsącz z zalewy,
rzodkiewki, pomidory i paprykę pokrój.
Połącz je z ziemniakami.
 
 
 
 
 
Smacznego!




Wielką inspiracją był dla mnie przepis z  quchniawege
 
 
Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz