Ryżowo - jaglane kotlety ze szpinakiem

Ryżowo - jaglane kotlety ze szpinakiem

Kotlety, które będziecie zajadać całą rodziną.

Ja uwielbiam je z jarmużem, ale możecie je podawać jak mielone.

Przepis ze strony Olgi Smile

(zachwyciły mnie zdjęcia,choć moje już takie nie są ;)

 

Składniki na ok 20-25 kotletów:

 

Masa do kotletów:

1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego

1,5 szklanki kaszy jaglanej

7 szklanek wody

1/3 – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka płatków jaglanych

4 cebule

4 łyżki oliwy

2 łyżki ulubionych przypraw ziołowych

Nadzienie ze szpinaku:

400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

2 łyżki mąki ryżowej

3 łyżki oleju

pieprz czarny mielony

kilka łyżek jogurtu naturalnego (u mnie owczy)

2-3 łyżki płatków jaglanych do odpowiedniej konsystencji

Do smażenia:

Olej

mąka kukurydziana, kaszka kukurydziana

lub mąka ryżowa do obtaczania

 

 

 

 Kaszę jaglaną wypłucz na sicie aż woda będzie czysta.

Wsyp do garnka z ryżem, dolej wodę i gotuj około 40 minut na malutkim gazie.

Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i smaż na złoto.

Gorący ugotowany ryż z kaszą, przełóż do miski, dodaj cebulę,

płatki jaglane, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i wymieszaj.

Nałóż 3 warstwy rękawiczek winylowych i wyrabiaj na gorąco ciasto.

Będzie ładne sprężyste.

Szpinak smaż na patelni, zrób zasmażkę,

dodaj do szpinaku razem z płatkami jaglanymi lub ryżowymi,

mocno dopraw do smaku, zostaw do wystygnięcia.

Mokrymi dłońmi nabieraj ciasto,

rób placek,układaj łyżką nadzienia ze szpinaku w środku,

zlep, utwórz kotlety, lekko spłaszcz, obtaczaj w kaszce kukurydzianej

i smaż z obu stron na patelni z olejem.

 

Kotlety ryżowo jaglane ze szpinakiem

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka