Ryż na mleku z czekoladą i przyprawami

Propozycja na przedświąteczne śniadanie:)
Aromatyczne, słodkie i sycące.
Składniki:
1/3 szklanki ryżu okrągło-ziarnistego
1 1/3 szklanki mleka (moim zdaniem to ciut za dużo)
1 łyżka miodu
spora szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru
25 g gorzkiej czekolady (u mnie 50g)
1 łyżka kakao do dekoracji
Mleko zagotuj w garnku, na wolnym ogniu.
Dodaj miód i zamieszaj.
Gdy zacznie wrzeć wsyp ryż.
Mieszaj bardzo często, by nie przywarł do dna.
Dodaj przyprawy.
Po ok. 20 minutach ryż powinien wchłonąć mleko (u mnie 27 minut).
W międzyczasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
Ryż na mleku nałóż do wybranego naczynka, następnie roztopioną czekoladę i znów ryż.
Na końcu posyp delikatnie kakao i gotowe!
Podpatrzone na Barwach smaku.
Zostaw swój Komentarz