Ryż na mleku z czekoladą i przyprawami

Ryż na mleku z czekoladą i przyprawami

Propozycja na przedświąteczne śniadanie:)

Aromatyczne, słodkie i sycące.

 

 

Składniki:

 

1/3 szklanki ryżu okrągło-ziarnistego
1 1/3 szklanki mleka (moim zdaniem to ciut za dużo)
1 łyżka miodu
spora szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru
25 g gorzkiej czekolady (u mnie 50g)
1 łyżka kakao do dekoracji

 

Mleko zagotuj w garnku, na wolnym ogniu.

Dodaj miód i zamieszaj.

Gdy zacznie wrzeć wsyp ryż.

Mieszaj bardzo często, by nie przywarł do dna.

Dodaj przyprawy.

Po ok. 20 minutach ryż powinien wchłonąć mleko (u mnie 27 minut).

 

W międzyczasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej.

Ryż na mleku nałóż do wybranego naczynka, następnie roztopioną czekoladę i znów ryż.

Na końcu posyp delikatnie kakao i gotowe!

 

 

Podpatrzone na Barwach smaku.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz