Rożeczki francuskie czkoladowo - porzeczkowe

Rożeczki francuskie czkoladowo - porzeczkowe

Kilka dni temu Ostra na słodko pokazała francuskie rożki czkoladowo - śliwkowe,

jednak ja zrobiłam je w porzeczkowej wersji .

Są szybkie i pyszne!

Idealne na przekąskę o każdej porze dnia!

 

Składniki:

 1 płat ciasta francuskiego

krem czkoladowy

dżem porzeczkowy

1 żółtko

 

Z ciasta francuskiego wytnij trójkąty,

w szerszym miejscu owej figury wyłóż nadzienie

- ilośc według uznania i od tego jakiej wielkości bedą trójkąty.

Zwijaj w kierunku węższego brzegu.

Zaokrąglij tworząc rogalik.

Wszystkie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

i posmaruj rozbełtanym żółtkiem.

 

Włóż je do rozgrzanego piekarnika do 200 o C na 15-20 minut

(do zezłocenia).

 

Opcjonalnie można posypać cykrem pudrem,

ale i tak są bardzo słodkie:)

 

Rożeczki francuskie czekoladowo-porzeczkowe

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz