Rosół z kury i kulki z macy

Rosół z kury i kulki z macy

W sobotę miałam ochotę na rosół,

a że wcześniej widziałam fajny przepis w "Nigella gryzie"

postanowiłam go wykorzystać.

Niestety robi sie go kilka godzin.

 

Ja dodałam skrzydełka zamiast kury rosołowej i pewnie dlatego mój rosół był mało intensywny

i musiałam dodać po prostu kostkę rosołową.

 

 

Składniki na rosół:

 

2 małe lub jedna duża kura rosołowa

1 przepołowiona cebula w łupinach

1 łodyga selera naciowego

2 obrane i pokrojone w kawałki marchewki

kilka łodyżek naci pietruszki

kilka ziaren pieprzu

2 liście laurowe

1 łyżka soli

(ominęłam dodałam pieprz)

 

 

 

Wszystkie składniki włóż do garnka zalej wodą tak, by pokryła wszystko

i doprowadź do wrzenia.

Zbierz szumowiny, które pojawią się na powierzchni,

a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez 3 godziny.

Próbuj co jakiś czas,

jeżeli smak miesa będzie dobrze wyczuwalny rosół jest gotowy.

 

Wyjmij mięso (ja pozostawiłam, gdyż oboje z mężem lubimy rosół z kurką;) oraz cebulę

i podawaj czysty wywar bądź z marchewką oraz kulkai z macy.

 

 

Składniki na kulki z macy:

 

1 jajko

30g roztopionego tłuszczu

(smalec drobiowy,margaryna bądź masło)

3 łyżki wody lub wywaru z przepisu na rosół

100g pokruszonej macy

szczypta soli i pieprzu

( tu też pominęłam sól)

 

 

Ubij jajko w dużym naczyniu, następnie dodaj tłuszcz i ciągle ubijając wodę (wywar) i przyprawy.

Jeżeli masa którą uzyskasz wyda Ci się mało plastyczna, dodaj więcej wody.

Wstaw do lodówki na godzinę lub na całą noc,

a następnie nabieraj niewielkie porcje i utocz kulki wielkości orzecha włoskiego.

Wrzucaj je do wrzącej wody i na niewielkim ogniu gotuj około 40 minut

(ja uważam, że 30 minut wystarczy).

Podawaj je w rosole.

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz