Rogaliki z pokrzywą

Rogaliki z pokrzywą

Gdy byliśmy na grilu tydzień temu przypomniałam sobie o przepisie z Lawendowego Domu .

Narwałam, a raczej zrobiła to moja mama, gdyż ja piekielnie nie lubię pokrzywy na swoim ciele,

a moja mama to cierpliwie znosi.

 

Rogaliki pyszne!

Smakowo nawet ciężko określić ale zupełnie z niczym mi się nie kojarzy.

Wybitnie innowacyjny smak.


Przepis ze zmianami.

 

ciasto:


150g mąki


2 łyżki oleju


szczypta soli


ok. 40 g masła

około 8 łyżek wody

 

 

farsz:


ok. 100g młodej pokrzywy - jakby komuś pokrzywa się ważyć nie chciała niech da 4 pełne garście


1/2 szklanki ryżu


1 ząbek czosnku
1 cebula


3 łyżki oleju


1 jajko


100g fety bądź innego sera białego np. białego sera śródziemnomorskiego

 

 

 

Z mąki, oleju, soli i ciepłej wody wyrób ciasto.

Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut - dzięki czemu będzie łatwiejsze do rozwałkowania.


Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj pokrojony drobno czosnek i ryż, smaż przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszaj, następnie zalej jedną szklanką wody i zostaw na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż nasiąknie całą wodą.

Pokrzywę zblanszuj, dobrze odsącz i posiekaj.

Wymieszaj z ryżem, pokruszonym serem, jajkiem.


Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w paski szerokości ok. 8 cm. Na ciasto kładź odrobinę masła, łyżkę farszu i składaj w trójkąt. 

Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy rogalik natnij od góry na krzyż, na przecięciu położyć masło.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 30 minut, aż się zarumienią.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka