Rogaliki z pokrzywą

Gdy byliśmy na grilu tydzień temu przypomniałam sobie o przepisie z Lawendowego Domu .
Narwałam, a raczej zrobiła to moja mama, gdyż ja piekielnie nie lubię pokrzywy na swoim ciele,
a moja mama to cierpliwie znosi.
Rogaliki pyszne!
Smakowo nawet ciężko określić ale zupełnie z niczym mi się nie kojarzy.
Wybitnie innowacyjny smak.
Przepis ze zmianami.
ciasto:
150g mąki
2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 40 g masła
około 8 łyżek wody
farsz:
ok. 100g młodej pokrzywy - jakby komuś pokrzywa się ważyć nie chciała niech da 4 pełne garście
1/2 szklanki ryżu
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
1 jajko
100g fety bądź innego sera białego np. białego sera śródziemnomorskiego
Z mąki, oleju, soli i ciepłej wody wyrób ciasto.
Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut - dzięki czemu będzie łatwiejsze do rozwałkowania.
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj pokrojony drobno czosnek i ryż, smaż przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszaj, następnie zalej jedną szklanką wody i zostaw na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż nasiąknie całą wodą.
Pokrzywę zblanszuj, dobrze odsącz i posiekaj.
Wymieszaj z ryżem, pokruszonym serem, jajkiem.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój w paski szerokości ok. 8 cm. Na ciasto kładź odrobinę masła, łyżkę farszu i składaj w trójkąt.
Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy rogalik natnij od góry na krzyż, na przecięciu położyć masło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 30 minut, aż się zarumienią.
Zostaw swój Komentarz