Rodzinny barszcz buraczkowy Kwestii Smaku

Rodzinny barszcz buraczkowy Kwestii Smaku

Wspaniały barszczyk na weekend.

Sycący i na dodatek jest go tak dużo,

że najecie się i Wy i Wasi goście :)

 

Od teraz to mój ulubiony barszczyk,

a smazony ziemniaczki będą mi się z nim kojarzyły!

 


Składniki, 4 litry zupy:

 300 g żeberek 
   6 średnich czerwonych buraczków, razem około 500 - 600 g
  1 duża marchew
  1 średnia cebula
  1 średnia pietruszka
6 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
  200 g śmietany 22 % lub 30%
  kilka kropli soku z cytryny

 

Opłukane mięso podziel na 4 części.

Włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody,

zagotuj, zszumuj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.

W międzyczasie obierz buraki, opłucz i pokrój w drobne słupki.

Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę

(obierz tylko zewnętrzne liście, nie przycinaj przy korzonkach aby cebula nie rozpadła się podczas gotowania).

Po pół godzinie gotowania żeberek dodaj cebulę i pietruszkę.

Po zakończeniu gotowania (po 40 minutach) dodaj przekrojoną na 4 części marchewkę oraz buraczki.

Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Gotuj pod przykryciem lub z lekko uchyloną pokrywką przez około 40 minut na bardzo malutkim ogniu, do czasu aż buraczki będą miękkie.

Zdejmij z ognia i trochę przestudź(około 15 minut).

Śmietanę wlej do dużego kubka, dodaj 4 łyżki chłodnej wody,

następnie stopniowo dodawaj wywar z zupy (kilka łyżek).

Śmietanę stopniowo dodawaj do zupy, jednocześnie mieszając.

Nie zagotowywać.

Doprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Podawaj z podsmażanymi ziemniakami, natką pietruszki i jajkiem.

 

Pycha!

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz