Razowe ciasto z winogronami i oliwą

Razowe ciasto z winogronami i oliwą

Delikatnie chlebowe, nie za słodkie,

z winogronami i nutą delikatności.

Uwiodło nas, choć się na to nie zapowiadało.

 

 

 

Składniki:

250 g mąki pszennej razowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

150 g cukru muscovado

(u mnie 80g cukru pudru i 60g cukru białego)

100 ml oliwy z oliwek

100 ml mleka

0koło 200 g drobnych winogron

 

 

 

 

Umyte winogrona zostawi na sitku aby odciekły z wody.

Jajka ubij z cukrem i oliwą,

dodaj mleko.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia połącz z mokrymi składnikami.

Należy to zrobić łyżką, podobnie jak w przypadku muffinow, ciasto powinno być lekko grudkowate

(ja mimo wszystko uzyłam miksera)

Keksówkę  wysmaruj masłem

i wyłóż papierem do pieczenia.

Do tak przygotowanej formy przełóż ciasto.

Na wierzchu ułóż winogrona.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 o C

około 50 minut.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem,

czy ciasto jest dopieczone w środku.

 

 

 

Przepis podpatrzony w Lawendowym Domu.

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz