Ratatouille

Ratatouille

Kolejne danie z książki "Gotuj i chudnij".

Danie dla 4 osób, bardzo sycące

i pyszne.

Jeżeli ktoś woli dania mięsne to najlepiej pasuje tu jagnięcina,

ale kurczaczek też ujdzie:)

 

 

Składniki:

2 łyżki oliwy

1 posiekana czerwona cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 posiekana papryczka chilli bez nasion

1 bakłażan pokrojony w kostkę o boku 1 cm

2 cukinie pokrojone w kostkę o boku 1 cm

1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona na centymetrowe kawałki

1 zielona papryka, bez pestek, pokrojona na centymetrowe kawałki

1 żółta papryka, bez pestek, pokrojona na centymetrowe kawałki

2 puszki (po 400g) pokrojonych pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki cukru

kilka kropel octu balsamicznego

5 gałązek świeżego tymianku

sól, świeżo zmielony, czarny pieprz

 

 

 

Podgrzej oliwę w dużym rondlu z grubym dnem.

Cebulę, czosnek, chilli smaż 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć.

Dodaj bakłażana, smaż 5-8 minut (powinien lekko brązowieć).

Dodaj cukinię i papryki, smaż kolejne 5-8 minut.

Wrzuć pomidory, dodaj przecier, cukier, ocet i tymianek.

Przypraw solą i pieprzem (sól można pominąć).

Gotuj 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, zdejmij pokrywkę

i gotuj jeszcze 10 minut.

Danie jest gotowe, gdy trochę zgęstnieje.

 

Ratatouille

1 porcja ma 154 kcal

Smacznego!

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka