Rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie i bezglutenowe)

Rafaello z kaszy jaglanej (wegańskie i bezglutenowe)

Nie są jak prawdziwe rafaello,

nawet nie są tak samo dobre jak rafaello wykonane z tego przepisu TU.

 

Jednak jeżeli podejdziemy do nich indywidualnie

i nie będziemy wymagać by były podobne do czegoś innego niż są,

to okazuje się, że to bardzo dobre pralinki kokosowe bezglutenowe i wegańskie :)

 

 

 

Składniki:

( przepis podpatrzony https://gotowaniecieszy.blox.pl)

 

60 g kaszy jaglanej

1 puszka mleka kokosowego
(400-450 ml)

1 łyżka cukru
(ja dałam stewię - 3/4 łyżki)

3 łyżki wiórków kokosowych
(ja dałam około 6 łyżek)

+

blanszowane migdały - minimum 15

wiórki kokosowe do obtoczenia

 

 

 

 

Kaszę podpraż na suchej patelni do czasu aż zacznie pachnieć

(ale nie wolno jej spalić!)

a następnie przelej ją na gęstym sicie sporą ilością bieżącej wody.

Puszkę z mlekiem mocno potrząśnij aby wymieszać gęstą śmietankę z mlekiem,

a następnie przelej je do małego rondelka z grubym dnem

i dodaj do niego kaszę.

Kaszę gotuj przez około 25 minut, do czasu aż będzie miękka.

Mniej więcej w połowie gotowania dodaj cukier / stewię

i od tej pory kaszę dość często mieszaj,

ponieważ gęstniejąca kasza może przywierać do garnka.

Kiedy kasza będzie miękka dodaj do niej wiórki kokosowe.

Masę wystudź do temperatury pokojowej,

a następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.

Z zastygniętej masy uformuj kulki wkładając w w środek migdał,

a następnie obtocz je w kokosie.

Gotowe pralinki przechowuj w temperaturze pokojowej.

 

Rafaello z kaszy jaglanej

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz