Racuchy drożdżowe z gruszkami

Racuchy drożdżowe z gruszkami

Pyszne, słodziutkie i sycące!

W sam raz na zimowe śniadanie,

a idealne na ropoczecie grudnia, który już jutro!

 

 

Składniki:

 1 szklanka mleka

  1/2 op. drożdży instant (około 4g)

  1 jajko

  200g mąki

  1 łyżka cukru

  1 gruszka

  czekolada ciemna

 

 

 

 

Do letniego mleka wsyp drożdże i cukier – odstaw na 10 minut.

Po tym czasie zaczyn powinien być spieniony.
Dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę – całość wymieszaj.

Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
Tuż przed smażeniem dodaj pokrojoną w cienkie, małe plasterki gruszkę oraz trochę startej na tarce czekolady (1-2 kostki)

– wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni nakładając około 1 czubatej łyżki na jeden placuszek.

Smaży z obu stron aż będą złote.
Podawaj  ciepłe,możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem.

 

 

Przepis od Blue Spoon

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka