Puszyste placuszki z marchewką

Puszyste placuszki z marchewką

Miałam ochotę na słodkie śniadanie

i takie też było.

Te placuszki możecie jest same,

a także z ulubionym dżemem.

Są pyszniutkie:)

 

 

Składniki:

3 jajka

3 łyżki brązowego cukru

1/5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki rodzynek

( ja pominęłam, gdyż placuszki zjadłam z dżemem

i było to wystarczająco słodkie)

100 ml jogurtu naturalnego

5 średnich marchewek

olej

 

 

Rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10 minut,

aby zmiękły.

Marchew umyj, obierz i ugotuj.

Odcedź i pozostaw do ostygnięcia, zmiksuj blenderem.

Białka ubij na sztywno.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Dodaj jogurt i połącz składniki.

Do masy partiami dodawaj białka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i marchewką.

Na koniec dodaj rodzynki.

Smaż na oleju na złoty kolor.

 

 Puszyste placuszki z marchewką

 

Przepis z Polska Gotuje

(autor Anyżkowo)

 

Kuchnia,

2 komentarze

  • M

    Magda

    Odpowiedź

    Jeju, jakie proste w wykonaniu!!! Aż się skuszę na marchewkowe szaleństwo... Tylko u mnie bez rodzynków będzie. Rodzynki nie są u nas lubiane. Wydaje mi się, że z odrobiną proszku do pieczenia byłyby bardziej puszyste. No nic, dość gdybania! Idę pichcić! Dzięki za inspirację ;)

  • Image

    Kobiecemysli

    Odpowiedź

    w przepisie jest proszek do pieczenia ;) a jeżeli chodzi o rodzynki to u mnie też ich nie było. Można zastąpić żurawiną suszoną albo ...zjeść tak po prostu:)

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka