Puszyste ciasto aroniowo-nektarynkowe

Puszyste ciasto aroniowo-nektarynkowe

W czwartek okazało się, że posiadam w zamrażalce pozostawioną na pastwę losu aronię.

Szkoda było jej do czegoś nie wykorzystać.

Jednak soku z niej nie lubię a ciasto na, które przepis posiadam jest jak dla mnie mało doskonałe.

Postanowiłam zaryzykować i poszukać przepisu na "coś" z aronią.

Znalazłam ciasto:

https://przystole.blox.pl/2009/08/Ciasto-aroniowo-nektarynkowe.html

Ciasto puszyste, soczyste, bez goryczki aronii.

Dla mnie ( i 3 innych osób) bardzo pasowało:)

 

Składniki:


  5 nektarynek
125 g aronii - mogą być mrożone

  125 g margaryny
4 jajka
  250 g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny

250 g cukru pudru
 250 g mąki pszennej
  1 paczka cukru waniliowego
1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)

 

Nektarynki obierz, usuń pestki i owoce pokrój na cząstki.

Aronię opłucz i osusz.

(jeżeli mrożona to rozmroź i także osusz)


Margarynę roztop i ostudź.

Jogurt połącz z sokiem z cytryny i razem z roztrzepanymi jajkami dodaj go do tłuszczu, wymieszaj.


Cukier, mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce.

Mokre składniki połącz z suchymi.

Wsyp do wszystkiego owoce i dokładnie wymieszaj.

Tortownicę o średnicy 26 cm (u mnie 23 cm) posmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

Wyłóż do niej ciasto, wygładź na wierzchu.
Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec godzinę.
(u mnie 45 minut)


Zimne ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka