Pulpety z soczewicy w sosie curry

Pulpety z soczewicy w sosie curry

Jeżeli szukacie czegoś co będzie z jednej strony standardowym daniem (pulpety),

ale z drugiej strony zaskoczy gości oryginalnością (soczewica i mleczko kokosowe)

to właśnie trafiliście na świetne jesienne danie.

 

 

Składniki na pulpety - 2 porcje:

 

1/2 szklanki zielonej soczewicy

1 łyżeczka oliwy

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 duża marchewka

1 jajko

2 łyżki zmielonych na mąkę orzechów
(u mnie włoskie)

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki czubrycy zielonej

pieprz i papryka ostra do smaku


Składniki na sos curry:

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oleju kokosowego

1/2 puszki mleczka kokosowego

1,5 łyżeczki przyprawy curry


+ do podania

1 nieduży blanszowany brokuł

ugotowany ryż jaśminowy

 

 

Opłukaną na sitku soczewicę wsyp do garnka i zalej 1 1/4 szklanki wody.

Gotuj do miękkości soczewicy i / lub wyparowania wody.

Wystudź.


Na łyżce oliwy podmaż posiekaną drobno cebulę.

Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę na małym ogniu.

Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i smaż aż marchewka zmięknie.

Soczewicę i warzywa z patelni zmiksuj na gładką masę.

Wbij do niej jajko, dodaj przyprawy i zmielone orzechy.

Wymieszaj wszystko dłonią, by składniki połączyły się.

Sprawdź smak masy, dopraw według uznania.

 Wstaw ją na 20 - 30 minut do lodówki, by się zestaliła

lub od razu formuj w dłoniach pulpeciki wielkości piłki golfowej.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pulpety  piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180oC.

 

Sos curry:

cebulę podsmaż na oleju kokosowym, dodaj posiekany drobno czosnek i chwilę smaż.

  wlej mleko kokosowe i mieszaj, by składniki połączyły się.

Dodaj przprawę curry (jeżeli lubisz, dodaj więcej).

Gotuj kilka minut na niedużym ogniu, by sos odrobinkę zgęstniał.

Pulpeciki dodaj do sosu i delikatnie wymieszaj.

Podawaj na ugotowanym ryżu jaśminowym z różyczkami brokułu.

 

 

 

Przepis podpatrzony u Kornika

Kuchnia, Strona Główna

7 komentarzy

Zostaw swój Komentarz