Pulpety w cieście francuskim

Pulpety w cieście francuskim

Pyszne pieczone pulpeciki.

Idealne na imprezę.

 

 

Składniki:

 

600g łopatki mielonej

2-3 łyżki bułki tartej

2 łyżki śmietany gęstej

1 mała cebula

1 marchewka

natka pietruszki

pieprz

czosnek granulowany

pieprz ziołowy

gotowe ciasto francuskie

jajko do posmarowania kulek

 

 

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni,

dodaj marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smaż.

Zdejmij z ognia i wystudź.

Mięso mielone połącz ze śmietaną,bułką tartą,

usmażoną cebulą z marchewką,natką pietruszki

i przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Mięso podziel na równe porcje i uformuj kulki.

Ciasto francuski potnij na cieniutkie paseczki.

Paseczkami owiń mięsne kulki.

Całość posmaruj jajkiem.

 

Pulpeciki włóż do nagrzanego piekarnika do 200 o C

i piecz około 30- 35 minut

- do momentu w którym ciasto bedzie miało złoty kolor.

 

 

Przepis podpatrzony u Broni.

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka