Pulpeciki z soczewicy i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym z cukinią.

Pulpeciki z soczewicy i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym z cukinią.

Pyszne pulpeciki.

Nie spodziewałam tak dobrych efektów

w połączeniu kaszy jaglanej z soczewicą.

 

 

Składniki:

(https://www.kwestiasmaku.com)

 

Pulpeciki:

2/3 szklanki ugotowanej soczewicy

2/3 szklanki kaszy jaglanej

oliwa extra vergine

1/2 cebuli

pieprz

Sos:

2 łyżeczki oliwy extra vergine

1/2 cebuli

1ząbek czosnku

kawałek papryczki chili (bez pestek) lub ostra papryka w proszku

150 g cukinii

500 g pomidorów malinowych

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

1/4 łyżeczki garam masali lub kuminu

świeżo mielony pieprz

 

 

 

Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj,

(ja pokroiłam w małe piórka cebulę czerwoną)

cukinię umyj i pokrój w kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.


    Pulpeciki:

Cebulę zeszklij na oliwie.

Połącz z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną,

wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.

Z powstałej masy uformować małe pulpeciki i obtocz je w oliwie.

Smaż na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni aż będą zrumienione.

Uwaga: pulpeciki trzeba obracać bardzo delikatnie i z wyczuciem aby się nie rozpadły.


    Sos:

Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek, chili i chwilę podsmaż.

Dodaj cukinię i smaż mieszając przez około 2 - 3 minuty.

Dodaj przyprawy aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania.

Dodaj pomidory i dopraw pieprzem.

Wymieszaj i smaż około 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Podawaj z pulpecikami posypując listkami kolendry lub natką pietruszki.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz