Pulpeciki z soczewicy i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym z cukinią.

Pyszne pulpeciki.
Nie spodziewałam tak dobrych efektów
w połączeniu kaszy jaglanej z soczewicą.
Składniki:
(https://www.kwestiasmaku.com)
Pulpeciki: 2/3 szklanki ugotowanej soczewicy 2/3 szklanki kaszy jaglanej oliwa extra vergine 1/2 cebuli pieprz Sos: 2 łyżeczki oliwy extra vergine 1/2 cebuli 1ząbek czosnku kawałek papryczki chili (bez pestek) lub ostra papryka w proszku 150 g cukinii 500 g pomidorów malinowych 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki garam masali lub kuminu świeżo mielony pieprz
Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj, (ja pokroiłam w małe piórka cebulę czerwoną) cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oliwie. Połącz z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. Z powstałej masy uformować małe pulpeciki i obtocz je w oliwie. Smaż na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni aż będą zrumienione. Uwaga: pulpeciki trzeba obracać bardzo delikatnie i z wyczuciem aby się nie rozpadły. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek, chili i chwilę podsmaż. Dodaj cukinię i smaż mieszając przez około 2 - 3 minuty. Dodaj przyprawy aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania. Dodaj pomidory i dopraw pieprzem. Wymieszaj i smaż około 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu. Podawaj z pulpecikami posypując listkami kolendry lub natką pietruszki.
Pulpeciki:
Sos:
Zostaw swój Komentarz