Pszenne bułeczki 'I love you'

Pszenne bułeczki 'I love you'

Bułeczki specjalnie dla mojego Męża,

gdyż po 11 00 wyszedł on pozałatwiać za nas kilka spraw

i bedzie marzł tak ponad 3 godziny.

...a bułeczki gorące i od serca z serduszkiem:)

 

Myślę, że bardzo mile rozpoczęty dzień.

 

U mnie bułeczki troszeczkę niskie gdyż użyłam 2 zamiast 4 serduszek.

 

Składniki (na 10-12 bułeczek):

500 g mąki pszennej chlebowej
10 g soli (spokojnie można dac mniej)
350 ml letniej wody
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

 

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób rozczyn).

Dodaj resztę składników i wyrób.

Wyrabiaj ciasto, aż do momentu w którym będzie gładkie i elastyczne.

Uformuj z ciasta kulę, odłóż przykryte lnianym ręczniczkiem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

(około 1 - 1¼ godziny, ja najczęściej kładę przy grzejniku).

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze przez chwilę wyrób.

Rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.

Z ciasta, na każdą bułeczkę, foremkami wytnij 4 wielkości serc o szerokości (mniej więcej) 8 cm, 7 cm, 6 cm i 5 cm.

Wycięte serca ułóż jedno na drugim w kolejności od największego do najmniejszego, każde kolejne serce posmaruj przy pomocy pędzelka wodą.

Z wierzchu również posmaruj wodą.

W ten sposób 'złóż' wszystkie bułeczki.

Tak przygotowane bułeczki ułóż na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia,

zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami.

Przykryj lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 20 - 25 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).?

Piec w temperaturze 230ºC przez 12 - 15 minut, z parą, do złotego brązu.

(nalezy kilkakrotnie podczas pieczenia spryskać piekarnik wodą (ścianki piekarnika) lub położyć na spodzie piekarnika naczynie żaroodporne z wodą (około szklanki wody).

Para wodna powoduje, że bułeczki mają chrupiącą skórkę.*)

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

 

 

i love you

 

Na zdjęciu kolczyki, które można wygrać w konkursie:

https://kobiecemysli.pl/artykul/336/walentynkowy_konkurs!_%E2%99%A5%E2%99%A5%E2%99%A5.html

 

 

 

* tłumaczenie Dorota z Moje Wypieki, stąd też jest przepis.

    Kuchnia, Kuchnia

    1 komentarz

    Zostaw swój Komentarz