Pszenne bagietki z rozmarynem

Pszenne bagietki z rozmarynem

Uwielbiam domowe pieczywo,

i gdy ujrzałam ten przepis  nie mogłam się powstrzymać,

tyle, że ja zrobiłam pszenne gdyż w domu akurat zabrakło mąki pełnozisarnistej.

 

 

 

Składniki:

 

560g mąki pszennej

380 ml wody

1 opakowanie suchych drożdży

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki rozmarynu

jajko

2 łyżki mleka

3 ząbki czosnku

 

 

 

Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagnieć na ciasto,

które następnie włóż do miski, przykryj ściereczką

i odłoż w miarę ciepłe miejsce.

Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowuj je wbijając w nie palce.

Ciasto podziel na 2 porcje, uformuj wałki, (lekko) spłaszcz i nakroj delikatnie nożem,

po czym położ na blaszce z papierem do pieczenia,

przykryj ściereczką

i pozwól wyrastać kolejne 30 minut.

 

 

Przed włożeniem blaszki do piekarnika,

w miseczce roztrzep jajko z odrobiną mleka i dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku,

po czym mieszanką posmaruj ciasto (nie zużyj całego jajka) i posyp resztą rozmarynu.

Bagietki piecz w temperaturze 190'C przez 30 minut.

 

Pszenne bagietki z rozmarynem

 

 

Pszenne bagietki z rozmarynem

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz