Pszenne bagietki z rozmarynem
Uwielbiam domowe pieczywo,
i gdy ujrzałam ten przepis nie mogłam się powstrzymać,
tyle, że ja zrobiłam pszenne gdyż w domu akurat zabrakło mąki pełnozisarnistej.
Składniki:
560g mąki pszennej
380 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki rozmarynu
jajko
2 łyżki mleka
3 ząbki czosnku
Mąkę, ciepłą wodę, sól, drożdże oraz 1 łyżkę suszonego rozmarynu zagnieć na ciasto,
które następnie włóż do miski, przykryj ściereczką
i odłoż w miarę ciepłe miejsce.
Powinno wyrastać około 1,5 godziny, po 60 minutach odgazowuj je wbijając w nie palce.
Ciasto podziel na 2 porcje, uformuj wałki, (lekko) spłaszcz i nakroj delikatnie nożem,
po czym położ na blaszce z papierem do pieczenia,
przykryj ściereczką
i pozwól wyrastać kolejne 30 minut.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika,
w miseczce roztrzep jajko z odrobiną mleka i dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku,
po czym mieszanką posmaruj ciasto (nie zużyj całego jajka) i posyp resztą rozmarynu.
Bagietki piecz w temperaturze 190'C przez 30 minut.
Zostaw swój Komentarz