Prawie jak rafaello ...

Prawie jak rafaello ...

Pralinki, które skradły serca imprezowiczów ze wspomnianej wcześniej parapetówki:)

U mnie masa była w sam raz

(w oryginalne pisze, że może być za rzadka),

i faktycznie smakują jak te ze sklepu.

 

 

Składniki na około 40 pralinek:

½ szklanki wody

½ szklanki cukru

250 g miękkiego masła (ja dałam margarynę)

250 g mleka w proszku ("niebieskiego")

250 g wiórek kokosowych + 100 g do obtoczenia

(dałam troszeczkę więcej)

½ kieliszka spirytusu

2 duże zmielone wafle lub pokruszone dokładnie wafelki do lodów

(dałam 8 małych wafelków do lodów)

około 40 sztuk migdałów bez skórki

 

 

Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.

Po dokładnym rozpuszczeniu cukru zdejmij z kuchenki ostudź.

Dodaj pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszaj.

Masa będzie dość płynna (u mnie była w sam raz), więc wstawić na około 45 minut do lodówki.

Po tym czasie wyjmij i lep kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek.

Obtocz w wiórkach i znów wstaw do lodówki (powinny być w niej przechowywane).

 

 

Prawie jak rafaello

Kuchnia,

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz