Pralinki orzechowo-czekoladowe

Pralinki orzechowo-czekoladowe

Sylwestrowy czas za nami ale karnawał przed nami!

Polecam więc:

 

 

Pralinki orzechowo-czekoladowe

 

Składniki :
100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych
150 g orzechów laskowych
200 g nutelli
250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia), roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali

(moim zdaniemw ystarczy 200g)

 

Orzechy laskowe podpiecz w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni.

Obierz ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych orzechów skórka bardzo łatwo schodzi).

Posiekaj.

Wafelki (najlepsze bez polewy czekoladowej) drobno pokrusz do miski, wsyp posiekane orzechy, dodaj nutellę i wymieszaj.

Z masy uformuj kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych wafelków), układaj na talerzyku, schłodzić.

Obtaczaj w czekoladzie i zostaw do jej zastygnięcia.

Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka