Potrawka z królika

Potrawka z królika

Królika zakupiłam u mojej siostry ciotecznej.

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, moja potrawka wyszła dość tłusta dlatego

ja swojego królika jeszcze piekłam, aby go troszkę podsuszyć.

 

Składniki:

 

1 tusza królicza
(około 1 kg, jeżeli macie tak jak ja większą, składniki dopasujcie do wielkości tuszki)

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka suszonego tymianku

3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli

3 ząbki czosnku

500 g marchewki

150 g śmietany kremówki 30% lub 18% do zup i sosów

koperek, natka pietruszki, świeży tymianek, sól

olej, mąka ryżowa

 

 

 

   Tuszę królika pokrój na 8 kawałków.

Opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do garnka,

dodaj 1 łyżkę soli (ja na ponad 2kg tuszki dałam tylko 1 łyżkę)

i zalej zimną wodą.

Wymieszaj aby sól się rozpuściła i odstawić na 15 minut.

 


Kawałki królika wyjmij z wody i dobrze osusz.

Wodę wylej.

Mięso obtocz w mące, strzepnij jej nadmiar.

Rozgrzej dużą patelnię i na oleju dokładnie obsmażyć kawałki królika;

  po około 7 minut z każdej strony.

Do dużego garnka wlej 3 szklanki wody i zagotuj.

Dodaj kurkumę, sos sojowy i suszony tymianek.

Dopraw pieprzem, zagotuj.

Włóż obsmażone kawałki królika.

 

Na patelnię po króliku włóż rozdrobniony w melakserze czosnek i cebulę i zeszklij je na oleju.

Wlej 1 szklankę wody, zagotuj

i przelej do garnka z królikiem.

Dodaj obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę, przykryj

i gotuj przez około 45 minut na umiarkowanym ogniu, do miękkości mięsa.


    Dodaj śmietanę uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru

i ewentualnie łyżeczką mąki.

Na koniec dodaj posiekany świeży koperek,

natkę pietruszki i ewentualnie świeży tymianek.

 

Ja po wszystkim wyjęłam królika,

wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam małą ilością sosu

i piekłam ponad 20 minut w 200oC.

Podałam z batatami.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka