Potrawka a'la wegańskie flaczki

Potrawka a'la wegańskie flaczki

Przepis znalazłam u Violetty i u niej faktycznie wyszły wspaniałe "flaczki",

jednak u mnie nie było szans my masę "naleśnikową" pokroić w paseczki więc u mnie były kuleczki,

a'la pulpeciki.

 

W smaku dość słodka, sycąca i magicznie smaczna

(jednak nic nie zastapi oryginalnych flaczków:)

 

 

 

Składniki:

    4 marchewki
    2 pietruszki
    por
    cebula
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
     majeranek
    1 łyżeczka masła roślinnego
    1,2 l wody
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
    pieprz

     

    Na "flaczki":


    150 g płatków owsianych
    300 ml wody
    pieprz cayenne
    1 łyżeczka suszonego koperku

     

    Płatki zalane wodą zmiksuj, dopraw pieprzem i koperkiem.

    Odstaw na 20 minut.

    Masa zgęstnieje.

    Smaż jak naleśniki.

     

     

    Po uśmażeniu i osdtudzeniu pokrój w paski,

    jeżeli Ci się nie uda zrobić flaczków to

    po prostu z usmażonej masy ulep pulpeciki.

     

     

     

     

    Marchewki i pietruszki pokrój w słupki,

    pora w wąskie paski,

    a cebulę w talarki.

    Wrzuć je do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie,

    liść laurowy i ziarenka pieprzu.

    Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem.

    Jak wszystko się już nagrzeje oprósz majerankiem

    i gotuj dalej pod przykryciem.

     

    Następnie dodaj sos sojowy,

    masło i oprósz majerankiem.

    Gotuj do miękkości warzyw,

    dopraw pieprzem.

     

    Tuż przed podaniem wrzuć "flaczki" lub pulpeciki

    i podgrzej je.

     


    Smacznego!

     


     

     

     

     

      Kuchnia, Kuchnia

      Zostaw swój Komentarz

      kamila rowinska cele

      airbnb zniżka