Pokrzywowe pulpeciki z kurkami

Pokrzywowe pulpeciki z kurkami

Pokrzywowe pulpeciki już znacie,

a teraz z wariacją kurkową:P

 

Składniki:

400 g  mielonej wieprzowiny

ok. 100g młodej pokrzywy

- jakby komuś pokrzywa się ważyć nie chciała niech da 4 pełne garście


1 ząbek czosnku
1 cebula


3 łyżki oleju


1 jajko


60 g mozzarelli

2 łyżki bułki tartej

2 garście kurek

 

 

 

Kurki umyj i posiekaj.

Cebulę posiekaj i razem z kurkami zeszklij na oleju,

dodaj pokrojony drobno czosnek ,

smaż przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszaj.

Pokrzywę zblanszuj, dobrze odsącz i posiekaj.

Z kurkami, cebulką i  pokrojoną w kosteczkę mozzarellą oraz jajkiem.

 

Całość wymieszaj z mięsem i bułką tartą.

 

Formuj pulpeciki i wstaw na 20 minut do parowaru.

 

Smacznego!

 

 

pulpeciki pokrzywowe z kurkami

 

 

Pokrzywę można "marynować" w słoikach.

Umytą porzywkę wrzyć do osolonego wrzątku.

Po około 10 minutach przełóż pokrzywę do

wyparzonych słoików i zalej wodą w której moczyła się pokrzywa.

Słoiki zakręć i ustaw do góry dnem.

Po dobie są gotowe do użytku:)

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz