Pokrzywowe pulpeciki

Pokrzywowe pulpeciki

Pulpeciki których smaku nie da się podrobić!

 

Składniki:

450 g  mielonej wieprzowiny

ok. 100g młodej pokrzywy - jakby komuś pokrzywa się ważyć nie chciała niech da 4 pełne garście


1/2 szklanki ryżu


1 ząbek czosnku
1 cebula


3 łyżki oleju


1 jajko


100g fety bądź innego sera białego np. białego sera śródziemnomorskiego

2 łyżki bułki tartej

1,5 łyżki śmietany 30%

 

 

 

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj pokrojony drobno czosnek i ryż, smaż przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszaj, następnie zalej jedną szklanką wody i zostaw na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż nasiąknie całą wodą.

Pokrzywę zblanszuj, dobrze odsącz i posiekaj.

Wymieszaj z ryżem, pokruszonym serem, jajkiem.

 

Całość wymieszaj z mięsem, biłką tartą i śmietaną.

 

Formuj pulpeciki i wstaw na 20 minut do parowaru.

 

Smacznego!

 

 

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz