Po mojemu chińsku :)

Po mojemu chińsku :)

Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej za imbir, kurkumę i paprykę.

Dużą radość daje mi prostota tych dań i to,

że fajnie się z tą kuchnią eksperymentuje.

 

Dziś proponuje Wam proste ale podbijające smakiem podniebienie danie.

 

Składniki:

(mój przepis)

warzywna mieszanka chińska

pierś z kurczaka

kurkuma

imbir

papryka w proszku słodka

papryka w proszku ostra

130 ml śmietanki kremówki

2 łyżki przecieru pomidorowego

cebula

oliwa

makaron tagliatelle

 

 

 

Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.

 

 Cebulę obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na oliwie - na małym ogniu.

Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażyć kilka minut, mieszając.

Doprawić szczyptą imbiru i kurkumy.

Dodać mieszankę warzywną (możesz dodać przyprawy, które tam są,

ale nawet jeżeli je dodasz proponuję doprawić danie imbirem ).

Smaż około 6 minut.

Dodaj kremówkę i przecier pomidorowy.

Smaż 2-3 minuty dopraw przyprawami

(ja dodaję nawet po łyżeczce każdej z przypraw,

ale można dodać stopniowo i doprawić tyle ile nam odpowiada:).

 

Podawaj z ugotowanym makaronem.

 

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka