Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak to ciasto, które piekę z myślą o Teściu.

Ostatnio na Dzień Ojca!

 

Składniki:

200 g masła
    4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    2 słoiczki gęstego dżemu

 

     Zimne masło posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia,

2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami.

Szybko zagnieść ciasto.

Podziel je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao.

Uformuj 3 kule i włóż do lodówki do stwardnienia.

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj 2/3 szklanki cukru.

Blachę 24 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Schłodzone jasne ciasto zetrzyj na tarce na dno formy.

Posmaruj grubą warstwą dżemu.

Na to zetrzyj ciemną część ciasta i ułóż na niej pianę z białek.

Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta.

Piecz około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC.

Krój najlepiej po całkowitym ostygnięciu.

 

 

Przepis podpatrzony u Moje wypieki.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz