Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

W tamtym roku pokochałam placuszki dyniowe

(i to się nie zmieniło), ale w tym roku dostałm

(kolejny raz zresztą) kilka ogromnych cukinii.

Zrobiłam z nich kechup

a z podrzuconych mi patisonów wyszły placuszki.

 

Są pyszne!

I nadają się na każdy posiłek dnia :)

 

 

 

 
Składniki:
(mój przepis)
 
2 młode cukinie bądź 3 średnie patisony
 
3 jajka
 
110 g mąki pełnoziarnistej
 
pieprz
 
curry

zioła prowansalskie

oliwa do smażenia

 

 

 

 

Cukinię umyj, obetnij końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach,

a jeżeli masz patisona to go umyj, obierz, pozbąć sie twardych części i pestek,

wtedy zetrzyj na tarce o małych oczkach.

 

Dodaj do nich mąkę i jajka.

Dopraw przyprawami i wymieszaj dokładnie.

 

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i łyżką nakładaj na nią masę w formie placuszków.

Smaż z obu stron do zarumienienia / lekkiego zbrązowienia.

 

 

Zjedz z czym chcesz.

Ja proponuję wytrawnie z sałatką z tuńczyka

lub na słodko z serkiem wiejskim i dżemem truskawkowym.

 

 

 

Placuszki z cukinii

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz