Placki z gotowanych ziemniaków w łupinach z lutenicą

Placki z gotowanych ziemniaków w łupinach z lutenicą

Zostały mi ziemniaki z wczorajszej zapiekanki,

wiec postanowiłam je wykorzystać na śniadanie.

Pierwszy raz jadłam lutenicę i musze przyznać że jest wyśmienita!

 

 

 

Składniki:

 

ziemniaki w obierkach pokrojone w plastry

i ugotowane

mąka

bułka tarta

tymianek

ostra papryka

jajka

oliwa do smażenia

ostra lutenica

 

 

placuszki z gotowanych ziemniaków

 

 

 

Wszystkie składniki prócz bułki tartek wumieszaj ze sobą,

będzie taka papkowata konsystencja.

 

Uformuj placuszki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej oliwie

z obus stron do zarumienienia.

 

Podawaj z ostrą lutenicą.

 

Pychota!

 

Smacznego!

 

 

placuszki z gotowanych ziemniaków

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz