Placki z cukinii i tuńczyka.

Placki z cukinii i tuńczyka.

Pyszne placuszki, które odmienią Wasze spojrzenie na tuńczyka.

Zdrowe i gotowe na posiłek o każdej porze:)

 

 

 

Składniki na 4 duże placki:

 

 nieduża cukinia

puszka tuńczyka w wodzie

 cebulka

2 ząbki czosnku

jajko

2 łyżki lnu mielonego

2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej

sól

pieprz

ewentualnie ulubione zioła

 

Cukinię umyj, osuszi zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.

Przełóż na sito, lekko osol, wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Po tym czasie odciśnij cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Przełóż do miski.

Dodaj odsączonego tuńczyka, jajko, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, mąkę i len mielony.

Całość dokładnie wymieszaj.

Przypraw masę solą i pieprzem, możesz też dodać ulubione zioła.

W dłoniach uformuj okrągłe kotlety i smaży na mocno rozgrzanej patelni,

bez dodatku tłuszczu.

 

Przepis podpatrzony u Marty.

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz