Pizza z pity z pepperoni i parmezanem

Pizza z pity z pepperoni i parmezanem

Tak szybkiej pizzy pewnie jeszcze nie robiłyscie.

Ja sama byłam w szoku po przeczytaniu przepisu.

Pochodzi on z książki "Gotuj i chudnij"

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 chlebki pita

400 g posiekanych pomidorów z puszki  z ziołami

(można kupić zwykłe i wymieszać z ziołami)

2 szczypty cukru pudru

2 szczypty chilli w proszku

(jeżeli lubisz ostre to tak jak ja

dodaj wiecej)

2 cienko pokrojone, suszone pomidory

( ja akurat nie miałam i nie dodałam)

4 cienkie papryczki pepperoni, pokrojone w paski

1/4 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w wiórki

1/2 małej żółtej papryki, pokrojonej w paseczki

8 zielonych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół

5g świeżo utartego parmezanu

30g sera ricotta

mała garść posiekanych liście bazylli

garść liści rukoli

ocet balsamiczny

 

 

 

 

Rozgrzej piekarnik do 200 o.

Ostrym nożem natnij naokoło brzeg pity na 1 cm od krawędzi i odłóż górną warstwę,

a z dolnej stwórz bazę do pizzy.

( ja po prostu przekroilam pity na pół, i wykorzystałam obie warstwy).

Umieść placki na górnej półce piekarnika i piecz przez 2 minuty,

aż staną się kruche.

W tym samym czasie odsącz pomidory na sitku,

a następnie posmaruj nimi równomiernie wszystkie placki.

Posyp cukrem i chili. Ułóż suszone pomidory,pepperoni,cebulę, paprykę i oliwki.

Posyp parmezanem, a na wierzch położ kawałki ricotty.

Wstaw placki do piekarnika na około 8 minut.

Posyp bazylią i rukolą, skrop octem balsamicznym i podawaj.

 

 

 

pizza z pity

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz