Pizza na otrębowym spodzie

Pizza na otrębowym spodzie

Pewnie wiele z Was tak jak ja lubi pizzę,

ale jak tu sie nią zajadać gdy wiesz, że jest ona zbyt kaloryczna,

zbyt cieżkostrawna i czasochłonna,

a ta z pizzerii niezbyt zdrowa.

Oto rozwiązanie!

 

Wilgotna pizza na pyszniutkim spodzie.

(Co prawda w oryginale nazywa sie ona pizzą na otrębowym spodzie bez mąki,

jednak mąka występuje, co prawda w małych ilościach ale jednak...)

 

 

Składniki na spód:

 


150g otrębów pszennych 
75g otrębów żytnich
1 jajko
2 czubate łyżki serka homogenizowanego maksymalnie 3% tłuszczu bez cukru
5 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki sproszkowanych pestek słonecznika
pieprz do smaku
garść sezamu do posypania

 

Wszystkie składniki (prócz sezamu oczywiście) wymieszaj ze sobą i dolewaj ciepłej wody tyle aby masa była lekko związana.

Wyłóż do foremki (u mnie tortownica około 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ugnieć łyżką, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.

Piec 25 minut.

 

Składniki na sos pomidorowy:

Puszka pomidorów bez skórki w całości 
2 ząbki czosnku
1/8 łyżeczki pieprzu białego 
garść świeżej natki pietruszki lub bazylii

 

Pomidory wylej do garnka i zagotuj.

Czosnek wyciśnij przez praskę.

 Dodaj go do pomidorów, jak też pieprz i pietruszkę / bazylię.

Potem na małym ogniu duś około 15 minut ze wszystkimi składnikami.

 

 

Dodatkowo:

Pieczarki

Papryka

Ogórek kiszony

 

Przygotowanie pizzy:

 

Spód otrębowy przekrój w poziomie na pół.

Górną cześć z sezamem zostaw na kanapki,

a dolną cześć posmaruj sosem i ułóż pieczarki, papryke i ogórki kiszone.

Piecz w 200 o 25 minut.

 

 

Pizza

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz