Pizza na cieście J.Olivera

Pizza na cieście J.Olivera

To ciasto od dawna 2 października czekało na wypróbowanie, dzięki niej .

Wczoraj właśnie wypróbowałam je i jestem zadowolona.

Ciasta faktycznie wychodzi bardzooo dużo (duża blacha wczoraj, dzisiaj i jeszcze zostało;)

 

 

 

Składniki na ciasto:


1/2 kg mąki
2 łyżki oliwy
20g drożdży
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru brązowego (ja dodałam biały cukier)
320 ml ciepłej wody

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże.

Do miski wsyp mąkę, wymieszaj ją z cukrem i solą,

wlej oliwę i rozczyn.

Zagniataj elastyczne ciasto przez około 5 minut.

Uformuj kulę i przykryj ściereczką.

Odstaw w ciepłe miejsce na 1.5 godz.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i uformuj z nich okrągłe pizze.

 

Składniki do pizzy:

koncentrat pomidorowy

ser topiony gouda

wędlina wg uznania (u mnie sopocka i salami z suszonymi pomidorami)

czosnek

cebulka

kukurydza z puszki

ciemna fasolka z puszki

pomidor


ser żółty

lubczyk ogrodowy

przyprawa do pizzy

 

Pizzę położ np., w blaszce.

Posmaruj ją cienką warstwą koncebtratu pomidorowego.

Wyłoż cały spód serkiem topionym, potem wędliną.

Posyp cebulą i czosnkiem pokrojonym w kosteczkę.

Dodaj kukurydzę i fasolkę.

Posyp lubczykiem.

Wyłoż pokrojony na kawałeczki pomidor i posyp startym żółtym serem,

a na koniec przyprawą do pizzy.

 

Wszystkie składniki oczywiście wg uznania:)

 

Smacznego!

 

 

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz