Piknikowy biszkopt z truskawkami

Piknikowy biszkopt z truskawkami

Dziś w Białymstoku pada,

ale tydzień temu był piknik i piękna pogoda.

Zachęcam do zrobienia tego ciasta

przy ładnej i gorszej pogodzie :)

( a może u Was jest ładna pogoda?)

...Piknik można zrobić na dywanie bądź na balkonie.

Przepis inspirowany przepisem Kingi Paruzel

 

Składniki:

12 żółtek

1 jajko

3/4 szklanki cukru

100 ml ciepłej wody

1 ⅓ szklanki mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

szczypta soli

około 300g truskawek

mały słoiczek dżemu truskawkowego

 

 

Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą miksera na biała puszystą masę.

Dolewaj cały czas miksując ciepłą wodę – miksuj jeszcze około 2 minuty, dodaj skórkę z cytryny.

Do masy z żółtek dodaj jajko, przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę.

Wszystko wymieszaj aby miało gładką, jednolita konsystencje.

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 

formy o średnicy 26 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 oC

z funkcją góra-dół około 40 min

lub do momentu kiedy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha.

 Po wyciągnięciu, biszkopt ostudź i przekrój na pół.

Na pierwszej części rozsmaruj kilka łyżek dżemu,

ułóż truskawki po brzegach i przykryj drugą częścią biszkoptu.

Posmaruj kilkoma łyżkami dżemu i wyłóż cały wierzch truskawkami.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz