Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym z pistacjami

Pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym z pistacjami

Kurczak na słodko to kurczak, który rzadko gości na moim stole.

Taki przepis, który pamiętam to:

piersi w sosie bananowym curry.

I ten obecny za chwilę tutaj

i ten podlinkowany są to przepisy warte wypróbowania.

 

Składniki:

(mój przepis)

 

2 całe piersi z kurczaka

150ml bulionu warzywnego

2 łyżki oleju kokosowego

120g pistacji obranych

1 puszka brzoskwiń

2-3 cebule czerwone

200g ryżu jaśminowego

pieprz

opcjonalnie lubczyk

 

Połowę brzoskwiń zmiksuj,

a drugą połowę pokrój w kostkę.

Pistacje posiekaj.

Cebulę pokrój w kostkę

i podsmaż.

Dodaj pokrojone brzoskwinie, połowę pistacji, pieprz i lubczyk.

Ostryż nożem natnij każdą część piersi w poziomie,

wypełnij farszem z patelni i zepnij wykałaczką.

Podsmażaj przed kilka minut z obu stron,

a potem piecz około 20 minut w 200oC.

Bulion połącz ze zmiksowanymi brzoskwiniami,

podgrzej.

Dopraw pieprzem i lubczykiem.

Kurczaka podaj z ryżem i sosem.

Posyp resztą pistacji.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz