Pierogi z czerwoną porzeczką

Pierogi z czerwoną porzeczką

Mąż uwielbia pierogi,

ja też nimi nie pogardzę.

Dziś z czerwoną porzeczką!

 

Składniki:

 

500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
około 400 ml chłodnej wody

 

nadzienie:

około 1/2 kg czarnych porzeczek

(część do nadzienia, część do podania)

 

Przesianą mąkę wysyp na stolnicę.

Zrób wgłębienie i wsyp sól.

Stopniowo dodawaj wodę zagarniając mąkę do środka wgłębienia.

Dodaj tyle wody do ciasta, aby było miękkie i łatwo dało się wygniatać.

W razie konieczności ręce i ciasto oprósz mąką.

Ciasto wyrabiaj przez około 7 - 10 minut,

aż będzie miękkie i elastyczne.

Przykryj ściereczką i odstawić około 15 minut

(po tym czasie ciasto jeszcze zmięknie).

Przed samym lepieniem pierogów ciasto powyrabiaj jeszcze przez około 2 - 3 minuty.

Odkrój 1/4 ciasta i rozwałkuj je na cienki placek.

Szklaneczką wycinaj kółka,

nakładaj po kilka porzeczek,

składaj na pół i zlepiać brzegi.

(możesz uzyć specjalnej foremki).

 

Wrzucaj do gotującej sie wody aż do wypłynięcia na powierzchnię

 lub do czasu aż ciasto będzie miękkie.

Podawaj z posłodzonymi porzeczkami

i / lub waniliowym serkiem homogenizowanym.

 

Pierogi z czerwoną porzeczką

 

Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku.

 

Kuchnia,

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz