Piernik na powidłach

Piernik na powidłach

Ostatnia pozycja świąteczna w tym czasie.

Przepraszam, że tak późno, ale choruję cały czas...

 

Piernik zachwycający nawet poza świętami:)

 

Przepis od Osóbki pełnej słodyczy:)

 

 

Składniki:


3 jajka


1 szklanka cukru


250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia


2 łyżki miodu


3 łyżki kakao


2 łyżki przyprawy do piernika


1 szklanka powideł śliwkowych


2 szklanki mąki pszennej


1 łyżeczka proszku do pieczenia


½ łyżeczki sody oczyszczonej


50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 

 

Masło roztop na małym ogniu, podczas ogrzewania dodaj do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotuj),

przestudź (nie musi być zupełnie zimne).

Całe jajka ubij z cukrem, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do ubitych jajek  dodaj masło z przyprawami, wsyp mąkę, wymieszaj łopatką, dodać posiekane orzechy.

(mieszałam mikserem)

Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż ciasto.

Piekarnik nagrzej do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".

(u mnie piekł się około 2 godzin)

 

Po wystudzeniu polać czekoladą.

 

Polewa czekoladowa

  (połowa porcji na piernik zdecydowanie wystarczy)


1/2 margaryny


2 łyżki kakao


2 łyżki cukru


jajko

 

Margarynę rozpuść razem z cukrem i kakao.

Gdy nieco przestygnie (dosłownie odrobinkę) dodaj jajko i dokładnie je połącz.

Powstałą polewą ozdób ciasto.

 

Ja na polewę wysypałam posypkę cukrową:)

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka