Piernik dietetyczny!

Piernik dietetyczny!

Piernik Świąteczny (przy świętach zrobiłam zdjęcie a teraz je odnalazłam),

ale jest tak szybki,

że możecie go wykonać też, gdy rano zapowiedzą się goście na obiad.

Jest dobry i niezbyt słodki.

 

 

 

Składniki:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

70 g mąki pszennej zwykłej

220 g czerwonej fasoli

(z puszki lub ugotowanej)

2 jajka

180 ml chudego mleka

65 g miodu

2 łyżki ciemnego kakao

100 g domowych powideł śliwkowych + do przełożenia

(ja nie przekładałam)

30 g rodzynek

(u mnie suszona żurawina)

30 g posiekanych suszonych śliwek

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cukru trzcinowego do karmelizacji

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki drobno zmielonych goździków

 

 


W wysokim naczyniu zblenduj fasolę wraz z jajkami, mlekiem, miodem oraz powidłami.

Do osobnej miski wsyp suche składniki - mąki, przyprawy, sodę oraz kakao i bakalie,
wymieszaj wszystkie składniki i wlej do nich wcześniej przygotowaną płynną część.

Na patelni ztop cukier, po czym wlej na nią odrobinę zimnej wody,

zrobi się takie małe "puffff",

trochę dymu i przelej do miski ze wszystkimi składnikami,

po czym dokładnie wymieszaj całość,

przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

(30 cm)

i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 o C.

Piecz około 60 minut do tzw.  "suchego patyczka".

Gdy piernik zupełnie ostygnie,

możesz przekroić go w pół i przełożyć dżemem lub powidłami.

 

 

Przepis podpatrzony u Agaty.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz